csináld magad

Jó adag kisebb háztartási javításra csupán azért nem vállalkozunk, mert összetettebbnek tűnik, mint amilyen valójában.

HTML

A mosógép fedlapját hátul rögzíti néhány csavar (az Indesit WGD 1236 TX-nél a két sarkában alulról egy-egy). Ezeket kicsavarva a tetőt határozott mozdulattal 1 centimétert előre kell húzni, és óvatosan leemelve láthatóvá válik a mosógép belseje. A tetőt a Whirlpool AWG 324-nél szintén két csavar rögzíti, de hátratolva lehet leemelni.

 

 
 

 

A programkapcsoló tetejéről a mosószerfészek felé nyúlik egy fémlemez profil, ezzel vezérli a frissvíz elosztását (előmosószer, mosószer, sima öblítés, öblítőszer stb). Ezt a profilt mindenképp le kell szerelni. Első lépésben gondosan megjegyezzük az L alakú műanyag elem és a víz-elosztó vezérlő és fogazott részeinek egymáshoz viszonyított helyzetét (alkoholos filctoll): a pontatlan összeszerelés azzal jár, hogy a gép nem a programnak megfelelően mossa be a tisztítószereket a dobba.

Ezután lehet leszedni az L alakú műanyag elemet, majd a rugó kiakasztása után a fém profilt kifordítva leemelni a programkapcsolóról.

 

 

 

 

A csavarógombok eltávolítása után az Indesitnél a mosószerfészek alatt egy lemezcsavart kell eltávolítani, és a programkapcsolót tartó csavarokat kicsavarni (nem kell kivenni, megtartja az előlap). A szárító időzítő és a termosztát vezetéke elég hosszú, ezeket nem (lett volna) szükséges leszerelni.

 

 

 

 

Két műanyag fül óvatos kipattintása után az előlapot előre billenthetjük.

 

 

 

 

A mosószerfészket ebben az Indesitben további három csavar tartja (egyet már kiszedtünk az előlap leemelése előtt).

Ezután a mosószerfészekhez vezető gumicsöveket kell lekötni. A frissvíz csatlakozást biztosító rugó oldásához elég egy laposfogó, az alatta levő túlfolyó(?) gumicső pereme ennél a típusnál csak be van pattintva.

 

 

 

 

Ha szükséges, a könnyebb hozzáférés érdekében 13-as csőkulccsal leszerelhető a dob ellensúlya. A vastag gumicsövet biztosító rugót egy jó tágra nyitható kombinált fogóval vagy a papagájfogóval lehet oldani, ezután kiemelhető a mosószerfészek, a karbantartás első célpontja.

 

 
 

 

A következő célpont a mosószerfészek és a dob közötti vastag harmonikás gumicső. Ebben a típusban a gumicső egyszerűen a dob nyílásának pereme mögé van pattintva. (Nem így a Whirlpool AWG324-nél, ahol egy merev műanyag gyűrű belülről is hozzáfeszíti a gumicsövet a dob nyílásához; ezt a gyűrűt visszakötés előtt kell a gumicsőbe helyezni majd a visszakötés után a helyére pattintani.)

 

 

 

 

A gumi és műanyag alkatrészek tisztítására foszforsavat használtam, amit Evipass rozsdaeltávolító néven vásárolhatunk meg festékboltokban. Szobahőmérsékleten egy nap alatt végzi el a piszkos munkát, forrón gyorsabban.

Az Evipassban levő foszforsav célja eredetileg az, hogy a felületen levő barnás vasoxidot kemény, a fémhez és a festékhez is jól tapadó vasfoszfáttá alakítsa, de a foszforsavat most csak a lerakódások feloldására fogjuk használni. A kb 20%-os sav jobban csíp mint az ecet, a munkához érdemes gumikesztyűt használni.

A foszforsav a fürdőszobában és a konyhában is jól használható, rendkívül hatékony vízkőoldó, de ha betonra csöppen, pezsegve marja, és néhány fémet, többek között a horganyt és a rezet is megtámad, ezért igen óvatosan kell használni. Bár nagyobb hígításban a Coca Cola is tartalmazza (E338 néven engedélyezett savanyúságszabályozó), a foszforsav nem játékszer!

A gumi alkatrészeket a tisztításhoz befőttes üvegbe raktam, felöntöttem foszforsavval, majd egy lábosban vizet melegítettem körülötte. Egy óra után kiraktam lehűlni, újabb óra múltán a gumit tisztára lehetett öblíteni.

 

 
 

 

A következő tisztítandó alkatrész a mosószerfészek. Ennél a típusnál a mosószerfészek teteje lepattintható (de sajnos gyakoribbak a hegesztett típusok).

 

 

 

 

A mosószerfészket pl. lavórban lehet forró foszforsavba áztatni. A sav melegen tartásra nem találtam jó módszert, de egy kefével lehet gyorsítani a lerakódások oldódását. (Gumikesztyűről ne feledkezzünk el!) Megéri a fáradságot.
  

 

 

 

 

Az összeszerelés fordított sorrendben történik: először az üst oldalába kell visszakötni a bevezető gumicsövet. Az Indesitnél egyszerűen vissza kell pattintani a perem mögé a gumicső gallérját, a Whirlpool-nál a gumicső belsejébe betolni a műanyag gyűrűt, a gumicsövet az üst nyílásába illeszteni, majd a gyűrűt (a gumicsövön keresztül) a helyére pattintani (erről most nincsen fényképem). Következő lépésben az üstbe vezető gumicső felső végét kell a mosószerfészek aljára bekötni, végül a gumicső (túlfolyó? levegőző?) elágazását bekötni a mosószerfészek felső nyílásába. Az Indesitnél ez is csak egy gallérral kapaszkodik a nyílás peremébe.

 

 

 

 

A frissvíz bevezető cső bekötése után a mosószerfészket csavarokkal is rögzítjük. Az előlapra vissza kell csavarozni a termosztátot (és a szárító időzítőjét), ugyanabban a pozícióban, ahogyan a leszereléskor voltak. A programkapcsoló visszacsavarozásánál kell különösen ügyelni, mert azt meglepően sokféle helyzetben be lehet építeni. Lényeg, hogy a programkapcsoló állása egyezzen az előlap felirataival.

 

 

 

 

A "vízválasztó" vezérlésének visszahelyezése után a mosógép felső része összeszerelhető, ellenőrizhetjük a gép működését.

 

 

 

 


************************************************************

Bevezetés

A karbantartásról általában, szerszámok

Felső rész

Mosószerfiók, vízbevezetés (ez az oldal)

Alsó rész

Vízkivezetés, szivattyú

Hasznos információk

Néhány gép szervizkönyve, alkatrészboltok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csima.blog.hu/api/trackback/id/tr663011044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása